Revizuirea Constituţiei e un moft al lui Traian Băsescu

14 ian.

traian_basescu

Nu pot să consider altfel această dezbatere privind revizuirea Constituţiei. Ori politicienii vor să abată atenţia de la problemele reale ale României, pe care nu le mai enumer, ele fiind prea multe, prea evidente, prea bine simţite, ori sunt atât de îndepărtaţi de aceste probleme în sferele rarefiate ale puterii în care domniile lor îşi fac veacul…

Motivul principal pentru care mi se pare un moft este că Traian Băsescu nu are nevoie de revizuirea Constituţiei în acest moment, cel puţin nu pentru cauza principală pentru care el şi-a dorit-o. Atâta timp cât Emil Boc este în fruntea Guvernului, de ce ţi-ai dori o republică semiprezidenţială atâta timp cât ţărişoara numită România nu poate fi mai prezidenţială de atât?  Poate că preşedintele s-a săturat să dea ordine prin interpuşi de la Palatul Cotroceni şi îşi doreşte să conducă România pe Calea Victoriei…  Dar poate „calea victoriei” pe care ar trebui să o urmeze ar fi rezolvarea problemelor reale cu care ne confruntăm, mai ales acum, în plină criză financiară. Chiar Traian Băsescu a punctat acest lucru. Atunci când Boc şi-a încheiat discursul urându-le succes tuturor, primul a spus: „Dumneavoastră aveţi nevoie de succes” (în traducere – îndeplineşte-mi toate dorinţele, dar dacă intuiţiile mele sunt proaste, tu achiţi nota de plată).

Eu nu mă îndoiesc că această discuţie ar trebui purtată, însă nu acum, cel puţin nu transformând-o într-o prioritate. Dacă pentru preşedinte această schimbare nu este legată de mandatul domniei sale, atunci ar putea să aştepte până după alegerile prezidenţiale din  toamnă, şi chiar să intre în vigoare după încheierea celui de-al doilea mandat al său, pe care din păcate îl întrevăd.

Mai mult decât atât, consider că preşedintele are dreptate în a-şi dori mai multă putere. Spre deosebire de premier care este numit, preşedintele este ales prin vot direct. Lumea priveşte în primul rând către instituţia prezidenţială pentru a conduce politica internă a ţării. Nu avem ce să facem dacă această mentalitate există, nici nu îi putem învinui pe oameni, având în vedere că preşedintele este „cel mai ales” om din ţară. Exprimarea este pleonastică dar corectă. Nu am o simpatie profundă pentru Băsescu dar trebuie să recunosc că în această privinţă are dreptate, şi poate că lucrurile ar merge dacă nu mai bine, cel puţin mai repede, căci una este să fii în trăsură şi să dai indicaţii, şi alta este să iei chiar tu frâiele în mână.

Nu sunt însă convinsă că la un eventual referendum privind aceste schimbări populaţia ar fi de acord cu acest tip de împărţire a puterii în favoarea preşedintelui. În mintea multora este încă vie amintirea lui Nicolae Ceauşescu. Poate comparaţia nu este una conştientă, dar la nivelul obscurului inconştient colectiv nu au cum să nu pătrundă razele blonde ale primei Elene a ţării, şi anume Udrea, reflectându-se în personajul omonim a cărui aducere-aminte încă le mai dă frisoane unora.

1198766068

Un răspuns sa “Revizuirea Constituţiei e un moft al lui Traian Băsescu”

  1. Bluehost Wordpress 10 aprilie 2013 la 05:42 #

    ydxfcdbsnfodpsjob, Bluehost Reviews, FQBTYZW, [url=http://environmentalbuilding.net/bluehost/]Web hosting review bluehost com[/url], UkbkLee, http://environmentalbuilding.net/bluehost/ Bluehost Reviews, fWcwyxt.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: