Lecturi Urbane Craiova – yuck, câh, bleah

22 Oct

     Nu credeam că într-o zi atât de depresivă, cum ar trebui să fie orice aniversare, ceva mă va face să râd. Butonam liniștită pe niște posturi de muzică în timp ce îmi făceam o omletă, să fi fost în jur de 10 dimineața. Numai că, în loc să merg descendent de la 1music către U, am greșit direcția. Dau peste un post local care cred că se numește GTV, și eram pregătită să zappez cât mai repede, când îmi sare în ochi genul ăla de imagine care te țintuiește instantaneu, deoarece știi sigur că va urma ceva amuzant.

     Da, febra urbană a cititului a atins și Sicilia României, cum mai nou numesc jurnalizdele banalul și căcăciosul oraș Craiova. Uite-i mă, cu cărticelele în mână, cum se pregătesc să cucerească lumea cu înțelepciunea pe care o sorb din fiecare cuvânt, și să o schimbe, ca orice tânăr care are un entuziasm tâmp în privire. Numai că, din ce unghi ai putea să filmezi astfel încât să pară că sunt mai mult de 100 de oameni, cifra oficială a participanților? Din niciunul. Ți-era rușine de rușinea lor, cum ar spune mamaie, să vezi că o asemenea acțiune, pe lângă faptul că este ineptă din născare, mai e și penibilă prin asistența scăzută. Of, unde este ea, terorista, LuciaTa, să organizeze astfel de evenimente? Poate se pricopseau și cu Dinescu.

     Cum acțiunea a fost relatată și în presă, câte 4-5 tineri înghesuindu-se să vorbească per bucată ziar sau televiziune, rezultă printr-o aproximare inexactă că jumătate dintre cei prezenți acolo au putut să ne ofere opiniile lor valoroase cu privire la cititul în public. Un tip de la o asociație cu mulți de ”f” și mulți de ”e”, nu mai țin minte, ceva de fizică, ne povestea că tinerii ”poa’să aia, poa’să cealaltă”, probabil referindu-se la procesul lor de culturalizare pe esplanada Teatrului Național. ”Poa” vine de la ”poate”! Numai un analfabet spune ”tinerii poate să”. Apoi a mai fost o duduie de vreo 16 ani care ne povestea cât de cool, beton, marfă e să citești și cât de tari sunt acțiunile gen lecturi urbane gen. Nu a fost informată că gen nu mai e în trend. Poate nici nu știa pentru ce se află acolo și credea că ălea sunt reviste glossy mai puțin lucioase.

     Eram deja bine amuzată de la secvențele ăstea, dar nimic nu m-a pregătit pentru ce va urma. I-au luat interviu unui tânăr foarte timid, care dacă ar citi aceste rânduri probabil și-ar zbura creierii, dar îl anunț pe această cale că am tendințe la fel de suicidare, putem să o facem împreună (sinuciderea, nu corup virgini), că mi-a fost chiar simpatic, și că nu e vina lui directă aceea de a fi generator de singurul umor care îmi poate smulge hohote de râs, ăla involuntar. Ăstuia îi venea un pic părul în ochi (posibil emoist, cine știe), și la început doar scutura un pic din cap ca să își îndepărteze șuvițe imaginare. Apoi, a început să smucească tot mai tare craniul de la rădăcina claviculei, cu tot cu trunchiul vibrând al gâtului, din 5 în 5 secunde, de aveai impresia la un moment dat că îi va cădea pe jos și că reporteritza îl va ridica triumfătoare, exclamând: ”Iată o cutie care citește!”, iar organizatorii se vor grăbi să îl pună pe un afiș. Ei, e genul de chestie pe care trebuie să o vezi cu ochii tăi ca să ți se pară la fel de amuzantă.

     Răutăți. Să revenim. De ce e stupid acest tip de eveniment și câte ceva despre el:

1. Pentru mine, căci exemplul propriu este cel mai bun, cititul este ca și respiratul. Citesc acasă, dar și în tren, că fac naveta, în metrou, și la facultate. Consider că numai un imbecil fără personalitate s-ar putea jena că citește în public, dacă el are această dorință. Deci de ce nevoia de a populariza cititul printre imbecili? Pentru că despre o acțiune de promovat lectura în spații publice este vorba. Va fi același imbecil, dar unul mult mai periculos, pentru că are impresia că este mai inteligent fiindcă a răsfoit o carte.

2. Auzi slogan: ”Ai tupeu?! Citește o carte”. Deci nu de dragoste pentru lectură ai nevoie ca să citești de fiecare dată când ai niște timpi morți în activitate zilnică, pe care ai putea să-i folosești mai cu folos, ci de tupeu. Iar pe blogul celor care au organizat evenimentul de ieri (se pare că fiecare oraș important se mândrește cu unul), titlul a fost azi ”Orașul a citit!!!!!”, exact în forma asta, cu 5 semne de exclamație, și nenumărate alte semne de exclamație în articol, de parcă ar fi fost un miracol al naturii, o întoarcere a lui Iisus pe Pământ, o erecție fără Viagra a lui Hugh Hefner, faptul că o mână de oameni și-au belit ochii într-o carte.

3. Îți îngheață curul și îți mai și înțepenește dacă stai două ore să citești pe treptele Teatrului Național! De ce dracului nu ai sta acasă, comod, în fotoliu, pe canapea, în pat, la căldurică, în liniște, să poți să te concentrezi cum trebuie și să-ți priască? Suntem la sfârșitul lui octombrie, afară e urât, un soare cu dinți împuțit, iar singurul motiv pentru care ar trebui să ieși din casă este pentru treburi, școală, sau o socializare normală, într-un local, la o bere sau un ceai, că tot se poartă, nu pentru o socializare mascată sub forma de lectură. Dar chiar: cum să stai și să te faci că citești, când lângă teatru sunt, sau erau, două dintre cele mai bune gelaterii din partea asta a țării, San Marco și Cortina? Cărți sau înghețată? Haide că e ușor, să nu ne snobărim.

4. Apropo de liniște: în tot timpul ăsta, de la 12 la 14 (ce să mai, un curs de 2 ore de lectură), urechile înfocaților cititori bubuiau de la muzica infernală din difuzoarele ”Olimpiadei de shopping” (ce nume, ar merita un post separat, dacă nu m-aș ocupa pe-aici doar de cărți), un târg de haine mai ieftine, care se desfășoară chiar în clădirea teatrului Național. E vorba de un cult”rural” (cele două cuvinte se pot citi împreunat) care are loc de câțiva ani în acest oraș, și care strânge mai mulți spectatori decât orice piesă de teatru. Probabil, pe criza asta, o parte dintre participantele la târg nu au avut bani de haine, și au zis să se pozeze cu acele cărți oferite cadou, astfel alăturându-se mișcării. Sunt curioasă cum ar fi reacționat o (fostă) prietenă de-a mea, mare amatoare de cumpărături, dacă ar fi încercat cineva să-i bage o carte sub nas, când singurul ei gând ar fi fost să intre și să-și ia alt sutien și alte cizmulițe. Probabil, în mintea ei, cititorii nu ar fi rămas doar niște harmless geeks, ci ar fi devenit și niște adevărați și enervanți stalkeri.

5. De fapt, singurul motiv pentru care o fată s-ar perinda prin fața Teatrului Național, pentru altă cauză decât aceea de a merge la vreo piesă de teatru, este de a-și face poze pe acolo, pe care să le încarce apoi pe siteurile de socializare. Amestecul dintre beton și verdeața de lângă pur și simplu dă bine. Am practicat de nenumărate ori, și eu și prietenele mele, toate absolvente de facultate, pițipongite doar într-o mică și tolerabilă măsură, și doar atunci când trebuia să ne schimbăm imaginea de profil; chiar e cel mai natural lucru pe care poți să-l faci în zona aia.

6. Oamenii ca ei, care-și exhibă cu generozitate și sfidător apetitul pentru lectură, trăgându-se în poză lângă o carte, socializând cu poftă între două rânduri și trei ilustrații, prin astfel de acțiuni, ne fac cumva și pe noi, ăștia care citim din pasiune, fără să dorim să dăm lecții privind valorile spirituale, să părem la fel de ridicoli și de fățarnici atunci când ne scoatem cartea în autobuz sau în metrou. Chiar, în loc de ”orașul citește”, ar putea să se transforme în ”orașul își slobozește fertilitatea lui culturală”. Cei care întorc capul nu o fac din admirație, se uită pur și simplu cum niște ciudați nu aveau altceva mai bun de făcut decât să se strângă într-o mică turmă în centrul orașului și să rumege litere. Iar pentru ăia pentru care cititul nu e ”cool”, va deveni și mai weird.

7. Biblioteca Județeană a oferit 300 de cărți gratuit. Uau, câtă generozitate, ar spune un necunoscător. În fapt, biblioteca Județeană Aman nu mai are spațiu unde să depoziteze cărțile, pentru că este situată într-o clădire destul de mică, din acest motiv foarte multe volume trebuind să fie duse la casat ( = depozitate într-un fel de pod, de unde nu vor mai vedea lumina zilei). Lor chiar le convine să mai scape de ele. Abia pentru asta ar trebui să organizăm o acțiune, să-i fie alocat un spațiu corespunzător, nu pentru că un mucos face pe el dacă citește în public și trebuie să venim cu toții îmbrăcați în pamperși de celuloză ca să nu se simtă nașpa.

Două concluzii scurte la cârnatul ăsta de articol (atâta risipă de cuvinte pentru o activitate axiomatic lipsită de sens și de utilitate):

– mă duc și eu la următoarea ediție, dar fără nici o carte, doar să-mi fac o poză bună de pus pe facebook , hi5, sau netlog; eventual îmi iau o bluză cu imprimeu de ziar, deși nu știu dacă se mai poartă, ca să ofer o scuză culturală unuia care doar încearcă să-mi ghicească sfârcurile și să-mi reconstituie mental sânii, apropo de dezvoltarea imaginației;

– având în vedere genul de cărți care ar putea fi cel mai bine digerate în condiții de concentrare minimă, propun schimbarea numelui evenimentului în ”Lecturi URBANCOLICE Craiova” (deși denumirea asta e genială, las un titlu ortodox și boring pentru articol, ca să-mi afle opinia toți cei care sărchuiesc evenimentul ăsta de rahat, cu mici înțepături din vârful interjecției).

     Surse foto (cu adaptarea mea textuală): adevărul, jiunimea, iar pentru poza asta foarte mișto de la sfârșit beautycomma.

     Și alte păreri despre lecturile urbane, în caz că nu au fost suficiente cele peste 10 mii de caractere: fleurdulys, pentru că avem gânduri asemănătoare, chiar dacă ea este mult mai finuță și vorbește foarte frumos despre cei care chiar nu pot să citească, și zoso, pentru o opinie foarte clară și concisă (deh, se vede că fetele se întind la vorbă), plus cele peste 200 de comentarii, dintre care unele au chiar calitatea de a fi interesante.

Anunțuri

21 răspunsuri to “Lecturi Urbane Craiova – yuck, câh, bleah”

 1. cristian sirb 22 Octombrie 2010 la 20:20 #

  Căcat! e penibil, într-adevăr, exhibiționismul ăsta cu cartea-n mână. Nu văd nici o diferență între asta și a te masturba în public. Am să scot linkul ăla de pe blogul nostru uite-acușica!

 2. s. 23 Octombrie 2010 la 20:24 #

  pacat ca permiti unor mizerabili sa iti vorbeasca urat pe piticigratis.
  ca sa zambesti:

  http://abjectu.ro/?p=836507

 3. skar 23 Octombrie 2010 la 21:25 #

  da u c plm ai cu craiova???

 4. daniel 23 Octombrie 2010 la 22:32 #

  Fatuca, esti penibila! Din carnatul asta de articol trag concluzia ca ti-e mult mai usor sa improscai cu rahat in loc sa pui umarul la o actiune ce se doreste sa popularizeze lectura intr-o perioada cand majoritatea elevilor si studentilor isi petrece vremea arzand-o pe net sau avand orice alta preocupare decat lectura. Daca toate gandurile acestea sunt rezultatul lecturilor tale, incep sa am intrebari serioase legate de ce fel de carti citesti si ce intelegi matale din ele. Incearca sa judeci mai obiectiv si nu mai lasa pornirile de nazbatie sa-ti acapareze opiniile.

 5. nunai keszer 24 Octombrie 2010 la 00:48 #

  booooring, m-am cacat obosit dupa ce am incercat sa citesc …. asta

 6. valy 26 Octombrie 2010 la 22:46 #

  cine s-a gasit sa comenteze:)) o persoana care scrie pe blog despre cartile citite. nu e mare diferenta, asta e site public la fel cum zona de langa teatru national e spatiu public.

  si tu ai mai scris si ditamai articolu pt a spune practic ca in opinia ta aia erau niste hipsteri care vroiau sa epateze cand defapt erau poate niste oameni care doar vroiau sa afle si gusturile altora

  concluzia: vorbesti despre superficialitatea astora cu facebookul cand tu scrii pe o chestie la fel de superficiala: BLOG. deci poti s-o sugi. esti la fel de superficiala ca aia de-acolo, doar ca aia nu fac gura

 7. valy 26 Octombrie 2010 la 22:52 #

  aa dar chiar de curiozitate din ce oras esti de faci craiova banala si cacacioasa? :))

 8. mademoiselle Deea 26 Octombrie 2010 la 23:38 #

  Esti stupida pentru ca:
  1. Te contrazici grav . „Citesc acasă, dar și în tren, că fac naveta, în metrou, și la facultate. Consider că numai un imbecil fără personalitate s-ar putea jena că citește în public, dacă el are această dorință.” Si ce vrei sa spui cu asta? Adica tie ti se pare o imbecilitate evenimentul pe care-l critici, dar, in acelasi timp, spui ca nu trebuie sa te jeneze lecturatul in public. Nu-ti miroase a contradictie?

  2. Tu consideri ca un articol vestimentar iti da imediat verdictul: asta citeste penttu a fi in trend, asta nu. Hai sa fim seriosi, motivul de care te legi este indubitabil stupid. De ce? Pentru ca, daca ai fi citit atat de mult pe cat de lauzi, nu cred ca ai fi dat acest contraargument pueril, doarece cititul este o pasiune , nu o activitate autoimpusa doar pentru a imprima celorlalti o anumita parere. Eu sunt o persoana din poza in care tu ai avut tupeul sa scrii, desi nu iti apartine, improscand cu noroi in stanga si-n dreapta pentru simplu fapt ca AM CIZME PESTE GENUNGHI! Poza a fost facuta pentru a aparea in jiunimea (pe care ai si citat-o) si pentru a-mi confirma prezenta. Nu, nu este prezenta in niciun album de facebook, hi5, blog personal etc, si nici nu este facuta din incercarea disperata de a parea cul. A, si nu am participat la eveniment ca sa imi iau o carte moca sau sa fiu si eu pe,sub,in,peste trend, ci pentru a instiga oamenii la cultura.
  De fapt, tu ai fost prea ocupata sa judeci totul dupa aparente, incat nu ti-a mai ramas timp sa gandesti limpede .

 9. nic@yahoo.com 1 Noiembrie 2010 la 11:17 #

  Aceeasi obsesie maladiva in ceea ce priveste Craiova. O imagine negativa, fortata, plina de prejudecati si clisee, care nu are nimic in comun cu realitatea. Spun asta in urma unei experiente propii, locuind 3 ani in Craiova, 7 in Bucuresti, 2 in Oradea.
  Niste retardati, cu un nivel cultural demn de „Stirile de la ora 5” sau OTV… Senzational!

 10. cristian.sirb 3 Noiembrie 2010 la 23:41 #

  Nu se spune „lecturat”! Livreștilor! Se vede că citiți doar ca spectacol, ați sărit totți ca arși când cineva cutează să vă arate mallismul și goliciunea. A te afișa cu cartea în mână, ba unii și trăgând cu ochiul la cameră, să de abine, este mai mult contraproductiv decât un gest cu putere de contagiune. Dar voi nu realizați, pentru că aveți impresia că sunteți niște Mesii ai literaturii, neînțeleșilor! Cititul este o pasiune, până aici ați putut și voi rezona, mai departe ar urma: cititul este un act intim, nu o manifestație, nu un manifest, nu un protest.

  Numai voi și terorista ați putut protesta prin citit!

  Nu există nici o contradicție în spusele lui Carmen. Dar nu remarcați voi, orbiți de efectele nule ale acțiunii voastre sectare. Una e să citești pentru uz propriu, ca iubitor de carte, în tren ori aiurea, în public, și alta e să o faci crezând că „dai exemplu”. Lectura se învață acasă și-n școală, cu îndelungi eforturi din partea dascălilor, dar și cu sprijinul familiilor. Lectura nu se deprinde, trecând pe lângă niște showmen care crăcănează demonstrativ cărți pe stradă.

  Niște manifestanți, militanți de cafenea sunteți voi. Are să vă treacă repede, oricum. În voi nu se citește pasiunea adevăratului cititor, ci pasiunea de a fi văzut, de a da bine în poză. Se vede ce vocabular scoateți din voi și ce invective, la rigoare, când cineva vă strânge mallismul literar cu ușa.

 11. mademoiselle Deea 4 Noiembrie 2010 la 14:56 #

  Draga Cristian,
  In primul rand, nu cred ca ne cunoastem toti atat de bine incat sa afirmi ca noi (cei care au avut o parere diferita de autoarea blogului) nu suntem adevarati cititori.
  In al doilea rand, cititul este intim atunci cand practici acest „ritual” intr-un mediu restrans, familial, nu ” in tren sau aiurea in public” .
  Daca m-am alaturat evenimentului (a nu se citi protestului)este din motive strict personale si nu vreau ca orice anonim ce a prins gustul internetului sa ma critice din cauza unui gest prin care imi demonstram solidaritatea fata de societatea bolnava de astazi.
  De fapt, puteti sa comentati, daca va provoaca atat de multa placere, eu, una, nu mai am chef sa justific prezenta mea acolo.

 12. fleurdulys 18 Noiembrie 2010 la 12:18 #

  Mademoiselle Deea, citez ‘…un gest prin care imi demonstram solidaritatea fata de societatea bolnava de astazi’. Bravo fata, tu macar recunosti.

  Q.E.D.

 13. Simona 21 Noiembrie 2010 la 20:21 #

  Nu poti instiga oamenii la cultura. Ei nu se vor apuca sa citeasca doar pentru ca niste oameni pozeaza frumos cu carti in mana.

 14. Lissa 29 Noiembrie 2010 la 00:02 #

  Cristi in primul rand cand faci dragoste e un act intim nu cititul. Ca sa citesti o carte nu iti trebuie un loc anume. E pur si simplu o activitate voluntara, o faci ca vrei si oriunde vrei. Cartile nu le-am primit moca, dupa ce le-am citit am dat mai departe cartea sa se bucure si altcineva de lectura. Eu perosnal citesc oricunde indiferent ca astept pe cineva sau ca am bucur de o zi frumoasa si nu imi pasa ce cred cei care ma vad, eu am starnit pofta de lectura a unor prieteni care ma vedeau mereu cu cartea in mana. Si papusica tu esti banala din moment ce la ora 10 dimineata priveai stirile imi dau seama ca job nu ai, scoala nici atat, pe deasupra mai si gatesti SINGURA. Daca scoteai tartacuta pe geam in ziua aia poate observai ca era cam cald pentru octombrie. Cine ar vrea sa se apropeie de o persoana ca tine asa pesimista si patetica. Blogul tau e o minciuna deoarece te crezi ceva ce nu esti. Sfatul meu: fii mai naturala! Altfel o sa mori singura. Mai intai participa la eveniment si dupa aia sa critici. Poze din cate stiu se fac la orice eveniment. Tu nu esti cu nimic mai speciala decat cei pe care ii vezi in poza! Si apropo MULTUMESC tocmai ne`ai facut reclama, se organizeaza editia 4. Poate iti faci curaj si iti afisezi fata din jegului in care te afunzi.

 15. paul 3 August 2011 la 01:47 #

  Frumoasa initiativa, pacat ca este total inutila. De ce inutila? Pentru ca elevii de astazi nu dau o ceapa degerata pe literatura sau lectura in general si la urma urmelor de ce ar da, ca literatura n-a ajutat niciodata pe nimeni.Viata unui adolescent e importanta si fecunda in sine, oricum va deveni adult si fara sa rasfoiasca multe carti. Si cel mai ignorant si semi-analfabet elev poate si va iubi o fata si asta fara sa fie nevoit sa cunoasca idealuri feminine romantice sau nu stiu ce mari iubiri in proza sau versificate. Deoarece multi se pot revolta de asemenea realitati actuale, voi spune ca problema tine si de parinti si nu exclusiv de tineri. Cum omul va alege intotdeauna metoda cea mai simpla si rapida, asa si un elev/student va prefera ”goagal” in detrimentul unei lecturi cap coada; in prima varianta va afla care-i treaba acolo in mai putin de o ora, in a doua in mai mult de o zi(asta daca nu este vreun Borges sau Eco sa mistuie un volum in cateva ore). Am vazut cam ce fel de ”lectura” prefera un student\elev la asemenea actiuni, elevul roman actual n-are nici macar o minima cultura a lecturii si nici n-are de unde sa si-o atribuie, de indata ce la scoala profa de romana il ingroapa in maldare de comentarii(la partea cu Eminescu, elevul ar deveni mult mai interesat daca profei i-ar veni ideea sa-i selecteze spre citire pasaje din Parerga und Paralipomena schopenhaueriana, in loc de vesnicele si aridele notiuni critice), ca sa nu mai zic ca acea lectura obligatorie e neschimbata de la reforma lui Haret incoace, ca ma gandesc ca literatura asta n-o sta pe loc (cred ca avem si niste poeti onirici sau o Scoala de la Targoviste postmoderna, mistere pentru majoritatea liceenilor). Si da, cititul este un act intim. Ideea este ca lectura ar trebui sa fie o revelatie, sa fie (re)gasita printr-o iluminare datorata unor anume experiente personale, printr-o epifanie ( nu stiu in ce masura joyceeana), unor anumite concluzii la care a ajuns cineva, si nu impusa de profa(uneori sub amenintarea notei mici), de parinti sau exhibata prin ”lecturi” in centrul orasului. Acestea sunt simple constrangeri, cum vine vacanta sau adunarea cu cartea in mana langa o institutie de cultura se termina, junele ipotetic beneficiar se va simti din nou liber, departe de paginile tiraniei filologice de moment.

 16. cristian sirb 17 August 2011 la 21:46 #

  ma intreb cind mai fac che guevaristii astia de carton editia a 5-a. propun bataie cu carti!de joc.

 17. Carmen Corina Gugu 13 Octombrie 2011 la 04:45 #

  Paul, multumesc pentru raspunsul atat de amplu. Si pentru impartasirea, in esenta, a opiniei mele.
  Cristian, acid dar amuzant, ca de obicei. Esti mai cool decat ei, fara sa vrei. Ce rime proaste la 5 dimineata, stiu.

 18. cristian sirb 23 Decembrie 2011 la 13:56 #

  Corincita, esti treaza tu?

 19. Carmen Corina Gugu 24 Decembrie 2011 la 02:13 #

  Se pare că eram trează la 5 dimineața… pe 13 octombrie. Eh, cum trece timpul.

 20. maria 27 Decembrie 2011 la 22:05 #

  Ce mai faci? la multi ani,si te astept inapoi pe net, poate cu vesti mai bune!

 21. cristian sirb 8 Ianuarie 2012 la 08:41 #

  ba nu, eu o astept primul! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: